Ето как да синхронизирате режима за грижа за кожата с цикъла си

Открийте как цикълът  влияе върху състоянието на кожата ви и как да настроите режима си за грижа за кожата, за да се справите с хормоналните колебания

 

Вашият месечен цикъл е продиктуван от хормонални колебания и тези пикове и спадове на прогестерон, тестостерон и естроген имат пряко влияние върху здравето на кожата ви.

Въпреки че няма как да избягате от ендокринната си система, е възможно да адаптирате режима  за грижа за кожата, поддържате блясъка си по време на менструалния цикъл и  сведете до минимум въздействието на  хормоналните колебания.

Не се тревожете, не е нужно да изоставяте цялата си грижа за кожа до момента и  започвате от нулата. Просто може да   поискате да добавите някои нови продукти.

Седмица 1
Докато казвате “здравей” на менструалния си цикъл през първата седмица, вие казвате и “чао” на естрогена и прогестерона, тъй като нивата им падат до най-ниските си през месеца. А това може да ви остави с ниско ниво на енергия, кожата ви дехидратирана и чувствителна, с по-видими фини линии и бръчки.

Тук ще искате да добавите допълнителна доза хиалуронова киселина към режима си, за да попълните нивата на вода и  запълните фините линии и бръчки. Бъдете внимателни и към чувствителната си кожа.

Седмици 2 и 3
В края на втора седмица и началото на третата седмица се наблюдава повишаване на естрогена – порите се свиват и производството на колаген се увеличава – ура! Въпреки това, ако това не е така и установите, че  произвеждате твърде много естроген – в този случай можете да ползвате продукти за акне – за киселинно третиране на място. Повечето от тях  съдържат златния стандарт за намаляване на себума и избистрящи съставки цинков оксид и салицилова киселина.

Седмица 4
Времето, когато изпитвате сериозен скок в нивата на хормона тестостерон. Тази промяна води до това, че мастните жлези на кожата произвеждат повече масло, което може да доведе до запушени пори.
Това е моментът да контролирате производството на себум, да предотвратите размножаващите се бактерии и да премахнете блокиращите порите мъртви кожни клетки. Можете да потърсите помощта на ниацинамид, известен още като витамин В3 – този активен агент намалява излишното производство на себум, а противовъзпалителните му свойства потискат зачервяването и е  полезен при проблемна, мазна, суха и склонна към набръчкване кожа.  .

Leave a Comment